Waarom deelnemen aan schrijfwedstrijden?

Waarom zou je in hemelsnaam deelnemen aan schrijfwedstrijden?
Je schrijft al jaren verhalen, plaatst deze op je blog of op sites als Sweek of Wattpad waar ze gelezen worden door een breed publiek een zo nu en dan ontvang je ook nog eens feedback van hoe leuk je verhaal wel niet is.
Meer wil je toch niet?
Of toch wel?Misschien is een eigen website met verhaaltjes van jezelf erop voor jou voldoende en is dit het doel dat je jezelf gesteld hebt.
Voor mij was dat lange tijd zo, maar op een bepaald moment wou ik toch iets meer proberen.

Bij een schrijfwedstrijd moet je een vooraf opgesteld aantal pagina’s, of wat nog vaker voorkomt, een aantal woorden schrijven rond een bepaald thema of in een bepaald genre en dat allemaal voor een bepaalde datum.
Het zijn net deze verschillende aspecten die het schrijven voor een wedstrijd net zo interessant maken.
Je wordt gedwongen om een verhaal op korte termijn te schrijven (of je moest natuurlijk het geluk hebben om al een afgewerkt verhaal te hebben dat zo goed als binnen de regels valt). Hierbij is het enorm uitdagend om van je vaste schrijfpatronen af te wijken en zo nieuwe genres en verhaaltypes te ontdekken.

Ik schreef de laatste tijd vaak pure fantasyverhalen, maar door deel te nemen aan wedstrijden ontdekte ik dat mijn verhalen in het dystopische genre het wel goed doen en ook de thriller/horror-verhalen die ik als stadslegenden schrijf.
Belangrijker nog is dat ik ze ook écht wel graag schrijf en dat nu het schrijven van fantasy zelfs een beetje naar de achtergrond is verdwenen.

Een schrijfwedstrijd blijft natuurlijk wat het is: een wedstrijd en er nemen vaak veel schrijvers deel aan zulke wedstrijden.
Als je deelneemt moet je op voorhand beseffen dat je niet altijd zal winnen, maar je kan je kansen om te winnen wel verhogen.

In de eerste plaats door het verhaal dat je aflevert zo foutloos en goed mogelijk af te leveren. Zorg er ook steeds voor dat je het lettertype, de lettergrootte, de bladindeling, enz. aanhoudt die vaak opgegeven wordt.
Je verhaal mag nog zo goed zijn, misschien wel het beste van allemaal, als je die simpele regels niet volgt, dan is de kans groot dat het zelfs niet gelezen wordt.

Uiteindelijk is er altijd maar één iemand de winnaar.
Demotiverend? Misschien wel als je het zo bekijkt, maar het schrijven voor schrijfwedstrijden werkt ook enorm motiverend.
Je krijgt een boost met nieuwe ideeën en je leert op een andere, kritischere, manier naar je schrijfsels kijken.
Je leert ook om wat je geschreven hebt te delen met proeflezers en te herschrijven met de commentaren die ze geven.
Je daagt jezelf uit om steeds beter te worden.

Schrijfwedstrijden waren jarenlang not done voor mij.
Ik hield er niet van, maar was eigenlijk bang om te horen dat mijn verhalen niet voldeden.
Schrijven rond een bepaald thema dat niet het mijne is. Bwa, nee dank je. Terug die angst die sprak.
En dan was daar dat ene thema dat ik wel eens wou proberen en ook al won ik niet. Ik merkte dat mijn gedachten andere wegen insloegen.
Mijn schrijven ging erop vooruit.
En dat is waarom je deel zou moeten nemen aan schrijfwedstrijden. Je leert uit wat je schrijft en je leert ook om met minder succesvolle verhalen om te gaan.
Maar vooral schrijven buiten je comfortzone is eigenlijk wel leuk om te doen.

Waarom doe jij mee aan schrijfwedstrijden?

Een reactie is altijd welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s